Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /storage1/home/devskykosmetologifi/website.wp23897/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /storage1/home/devskykosmetologifi/website.wp23897/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /storage1/home/devskykosmetologifi/website.wp23897/wp-includes/functions.php on line 6121
InnCoCells-hanke tutuksi - SKY – Suomen kosmetologien yhdistys

InnCoCells-hanke tutuksi

InnCoCells-hanke tutuksi

thumbnail

Kirjoittaja: Susanna Korpinen-Back

VTT:n koordinoimassa InnCoCells-hankkeessa kehitetään korkealaatuisia kosmetiikkatuotteiden ainesosia kasveista ja kasvisoluista. InnCoCells on EU:n rahoittama nelivuotinen yhteistutkimushanke, jonka tavoitteena on mullistaa tapa, jolla kasveista ja kasvisoluista löydetään, kehitetään ja valmistetaan innovatiivisia ja korkealuokkaisia kosmetiikkatuotteita.

Hankkeessa syntyvä tieto jaetaan kosmetiikkateollisuuden sidosryhmien ja loppukäyttäjien kanssa, jotta ainesosat voidaan kaupallistaa ja kehittää nykypäivän laatu- ja ympäristötietoisten kuluttajien vaatimukset täyttäviä tuotteita.

Yhtenä perusperiaatteena on kaikkien projektissa kehitettyjen ainesosien biologisen aktiivisuuden ja tehon kattava validointi, minkä laaja kumppaniverkosto mahdollistaa. Lupaavimmat kasviuutteet ja yhdisteet valitaan kliiniseen testaukseen. Tuotteita ei testata eläimillä, eivätkä ne sisällä eläinperäisiä ainesosia. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta sopimuksella nro 101000373.

InnCoCells Innovative high-value cosmetic products from plants and plant cells

Kosmetiikan käyttö on lisännyt tieteellisesti validoitujen bioaktiivisten ainesosien kysyntää, mikä heijastaa kuluttajien lisääntyvää tietoisuutta ja kasvavaa kiinnostusta toiminnallisia kosmeettisia formulaatioita kohtaan. Tämä on kannustanut yrityksiä etsimään innovaatioita ja todistamaan tuotteittensa toimivuutta. Kosmetiikkateollisuuden kasvu on omaksunut myös vihreiden tuotteiden eli ympäristön kannalta hyödyllisiä ja luonnollisia ainesosia sisältävän kosmetiikan kysynnän.

InnCoCells- hankkeen lähtökohtana on etsiä kestäviä ja kustannustehokkaita tuotantojärjestelmiä, yhdistämällä toimintoihin huippuluokan innovatiivisia teknologioita mahdollisimman pienellä ympäristöjalanjäljellä. Hankkeessa halutaan nostaa esiin sellaiset kasvit jotka ovat tällä hetkellä kestämättömästi hankittuja, kasvien vajaakäyttö, sekä alihyödynnettyihin elintarviketeollisuuden sivutuotteisiin ja jätefraktioihin.

InnCoCells (Innovative high-value cosmetic products from plants and plant cells) on vuonna 2021 käynnistetty Horizon 2020 –hanke. Hankkeen tavoitteena on kehittää innovatiivisia ja kestäviä kasvipohjaisia ​​tuotantoprosesseja, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää kaupallisessa käytössä.

InnCoCells-konsortioon kuuluu 17 kumppania, Suomen Kosmetologien Yhdistys edustaa hankkeessa loppukäyttäjiä. Konsortio koostuu luonnonkosmeettisten ainesosien asiantuntijoista, jotka edustavat alansa tieteellisistä ja teollisista huippuosaamista. Konsortiokumppanit on valittu yhdeksästä EU-maasta, lisäksi mukana ovat Norja ja Iso-Britannia. InnCoCells projektia koordinoi Suomesta Tri Kirsi-Marja Oksman-Caldentey VTT:ltä. InnCoCells hankkeen toimintaa kuvaa parhaiten sidosryhmien sitouttamisstrategia: Sidosryhmäryhmä (SHG) ohjaa tutkimusohjelmaa teollisuuden, korkeakoulujen, maanviljelijöiden, päätöksentekijöiden ja kuluttajien tarpeista. Konsortioon kuuluu kahdeksan pk-yritystä ja yksi suuri kosmetiikka-alan yritys. Monitieteinen InnCoCells hanke tulee lisäämään Euroopassa innovatiivisten biopohjaisten tuotteiden ja markkinoiden kehitystä. InnCoCells-projekti aloitettiin 1.5.2021 ja päättyy 30.4.2025. Tutkimusta rahoittaa Euroopan komissio ja hankkeen budjetti on 7,9 miljoonaa euroa. Projekti on nyt puolivälissä ja on saavuttanut tähän mennessä kaikki sille asetetut tavoitteet.

”Projektin päätavoitteena on kehittää kasveista kestäviä luonnonkosmeettisia ainesosia käyttämällä innovatiivisia tuotantoprosesseja, jotka perustuvat kasvisoluviljelmiin ja kasvihuoneissa, pellolla tai aeroponiikkatiloissa kasvatettuihin kasveihin sekä maatalouden jätevirtoihin. Tällä hetkellä ylikorjuuvaarassa olevia kasveja tullaan viljelemään kestävästi ja kustannustehokkaasti, jotta uudet ainesosat eivät aiheuta riskiä luonnon monimuotoisuudelle tai ympäristön terveydelle.”

hankkeen koordinaattori Kirsi-Marja Oksman VTT:stä.

Hankkeen seitsemän keskeistä kestävän toiminannan avaintavoitetta

InnCoCells projektin seitsemän keskeistä kestävän toiminnan avaintavoitetta kattavat tuotantoketjun alkupään tuotannon, jatkokäsittelyn, tieteellisen testauksen ja kaupallisen toiminnan muotoilun ja kehittämisen

  • Tuottaa kestävästi vähintään 10 kosmeettista ainesosaa esikaupalliseen käyttöön, (huomioiden Nagoyan pöytäkirjan ja muut paikalliset säännökset)
  • Kehittää monivaiheinen kanava kasviperäisten bioaktiivisten molekyylien ja uutteiden testaukseen, jossa voidaan tuottaa vähintään 50 tieteellisesti kehitettyä kosmeettisen tuotteen aineosaa
  • Kehittää, testata ja optimoida tuotantoprosesseja ja teknologioita vähintään 20 ainesosalle käyttäen kolmea tuotantoalustaa (kasvisolut, aeroponiikka ja kasvihuone/peltoviljely)
  • Tutkia ja hyödyntää täysmääräisesti vähintään 10 maatalouselintarvikkeen sivutuotetta tai jätefraktiota kaskaidiprosessoinilla, niin että koko biomassa tulee täysimääräisesti hyödynnettyä eikä uutta sivutuotetta pääse syntymään (zero waste)
  • Pilotoida ja vakiinnuttaa kaupalliseen käyttöön ympäristön kannalta 10 kestävästi merkityksellistä kosmeettista raaka-ainetta projektin loppuun mennessä
  • Varmistaa tuoteturvallisuus, viranomaishyväksyntä sekä kestävyys ja kannattavuus arvoketjujen, itsearvioinnin ja teknis-taloudellisen analyysin ja prosessien elinkaaren mukaan
  • Edistää tiedonvaihtoa InnCoCells- projektin kumppaneiden välillä tukemalla tuotekehitystä ja varmistamalla immateriaalioikeudet (IP). Sidosryhmäryhmä fasilitoi hankkeen tuloksista sekä tulosten levittämisestä ja hyödyntämisestä kohdennetulla viestinnällä koko projektin keston ajan ja sen jälkeen

InnCoCells- hankkeen tavoitteena on siis optimoida kosmeettisten aineosien tuotanto kestävällä ja luonnonvaroja säästävällä toiminnalla, hyödyntämällä biojätteen ja sivutuotteiden aineenvaihduntatekniikkaa mm. kasvuolosuhteita optimoimalla. Hankkeessa prosessit tulevat käymään läpi tarkan teknis-taloudellisen arviointi- ja elinkaarianalyysin sekä varmistuksen taloudellisesta toteutettavuudesta, tämä varmistus kattaa myös alennetun hiilijalanjälkiarvion.

Alkukäsittelytuotannot isot askeleet

https://www.inncocells.org/wp-content/uploads/2021/09/MERCK-extract-preparation-1024x577.jpgHankkeeseen on valittu 50 kasvilajia, joilla on parhaat mahdollisuudet tuottaa bioaktiivisia ainesosia. Hankkeen teknisissä työpaketeissa keskitytään alkuvirtojen tuotantoon tavoitteena luoda solulinjoja, karvajuuriviljelmiä, aeroponiset järjestelmät sekä kasvihuone tai peltopalsta. Aeroponisen järjestelmän avulla on viljelty yli 20 lajia. Menetelmässä kasveja kasvatetaan pöydillä niin, että juuret altistetaan ilmalle ja niitä ruiskutetaan ravinnesumulla, tämä mahdollistaa yhdisteiden uuttamisen suoraan juurista tihkuvista pisaroista. Lisäksi maatalouden sivuvirroista kehitetään lisäprosesseja, joissa käytetään kaskadilähestymistapaa useiden uutteiden tuottamiseksi samasta lähteestä arvon maksimoimiseksi. Vähintään kymmenelle vaikuttavalle ainesosalle kehitetään pilottituotanto- ja puhdistustekniikat sekä tuoteturvallisuus- ja ympäristöarvioinnit.

Hankkeen disseminaation edistyminen

Tietoa InnCoCells hankkeesta on jaettu tieteellisissä kokouksissa ja hankkeen verkkosivustolla sekä InnCoCells Academy- tapahtumissa. Hanketta on esitelty kosmetiikka alan tapahtumissa sekä alan  näyttelyissä. Sidosryhmätapaamiset mahdollistavat tiedon jakamisen sekä keskustelut hankkeen strategisesta tiedottamisesta, levittämisestä sekä mahdollisista esiin nousseista haasteista. Julkisen viestinnän kautta loppukäyttäjät saavat tietoa hankkeen edistymisestä.

InnCoCells-projektissa on yhdeksän työpakettia (WP), jotka käsittelevät kasvien valintaa ja suunnittelua, alkupään tuotantoa ja prosessikehitystä (WPs 1–3), ainesosien uuttamista ja puhdistusta (WP4), ainesosien testausta (WP5), kaupallistamista (WP6), hyödynnettävyyttä, tiedottamista ja viestintää (WP7), projektinhallintaa (WP8) ja eettisiä vaatimuksia (WP9).

Lisätietoa hankkeesta

https://twitter.com/inncocells

https://www.instagram.com/inncocells

http://www.facebook.com/InnCoCells/

https://www.inncocells.org/videos

Lähteet

https://www.inncocells.org